viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2008 » Novembris » 24 » Pienākums nezināt visu
Pienākums nezināt visu
1:43 AM
 
Tas bija pirms gandrīz divdesmit gadiem, vēl Padomju Savienībā, bet jau gandrīz izjukušā. Pie mums uz Straupi atbrauca grupa norvēģu, kas bija nesekmīgi meklējuši izcilā krievu pedagoga Antona Makarenko pēdas un atpakaļceļā piestājuši Rīgā. Pirmā un vienīgā Latvijas Galvenā Narkologa Jāņa Strazdiņa šarma savaldzināti (kopējā lieta, nekā nebija žēl), viņi bija piekrituši apraudzīt vietu un apstākļus, kur ārstējas tolaik vienīgie Latvijas narkomāni – pusaudži.

Kādi nu narkomāni, tie bija benzīna un līmes „Moments” ostītāji – toksikomāni, ja runājam par tautu vienmēr tik interesējošo jautājumu – ko viņi lietoja. Līdz heroīnam vai Latvijas spējīgo virtuves ķīmiķu gatavotajam efedronam, hankai vai himhankai tur nevilka – ne patērētā intelekta, ne enerģijas ziņā. Tomēr pusaudžu problēma bija identificēta, tika izdalīti resursi tās risināšanai un mēs to uztvērām nopietni.

Biju bijis Ļeņingradā, Behtereva institūtā, no kurienes nāca tolaik interesantākās publikācijas pusaudžu psihiatrijas un narkoloģijas jomā. Ļeņingradieši bija bijuši pie mums, tur bija daudz novitāšu, ko kopēji veidojām, ieskaitot jaunas datorprogrammas, piemērām. (Dators bija kas vēl neiepazīts, un ar diskutējamu pielietojamības perspektīvu visur, kur nu vēl narkoloģijā…)

Tomēr neskatoties uz visiem teorētiskajiem meklējumiem, mūsu terapeitiskā prakse bija no mana šodienas viedokļa gauži gauža – tante (sanitāre) baltā halātā pavadīja laiku ar palaidnīgiem pusaudžiem, nereti savstarpēji izprovocējot moralizēšanu no vienas un parasti agresiju no otras puses. Un tad mēs viņiem nozīmējām zāles, vairākas dienas neļāvām pastaigāties svaigā gaisā, tomēr pēc mēneša vai diviem no slimnīcas izrakstījām kā ārstniecības kursu nobeigušus. Bija diagnozes, bija statistika, bija plāni par papildus resursu nepieciešamību, viss kā pienākas.

Bet – atgriežoties pie norvēģiem – saulē iedegušiem, pa savstarpējam jokam izmetošiem, pirmo reizi uz Straupi atbraukušiem, dažs pat viegli smaržoja pēc vīna (es biju saprotošs, atvaļinājums, eksotiski piedzīvojumi…). Puiši un meitenes, turklāt visi – pedagogi!!! Kā gan pedagogi var ārstēt narkomānus??? Nopietnākais, degošākais jautājums.

Šeit izlaidīšu vairākus attīstības pilnus gadus, kurus man, ārstam, bija jāpavada, lai saprastu teorētiskos pamatus, uz kuriem balstās norvēģu pielietotā pedagoģiskā ārstēšana. Pamati bija pedagoģiski! Nācās mācīties arī psiholoģiju klāt. Tikai medicīniskas zināšanas man papildināt nenācās, to bija pietiekami. Tā es iemācījos mācīties no neārstiem un tā es sāku cienīt tos, kas sasniedz terapeitiskus rezultātus ar nemedicīniskiem (no mūsu medicīnas raugoties…) paņēmieniem un teorijām. Tā es iemācījos domāt, kā iespējams strādāt multiprofesionālā grupā, kā iespējams to organizēt nekonkurējot, sinerģiski…

Šeit izlaidīšu atkal daudzus gadus. Un pajautāšu – kur mēs esam tagad? Joprojām Titānu laikmetam raksturīgu jautājumu līmenī – kurš galvenais, kuram jāpakļaujas un ar kuru jācīnās. Nevis Olimpiešu stilā – kas jāpaveic un kam jāparāda cieņa, lai kopējais rezultāts būtu labs?

Šīs pārdomas man viesās vērojot, cik naski notiek iepriekšējās bloga tēmas – „Nozagtie smiekli” apmeklēšana. Un man bija arī daudz jādomā par visādām tipiskām ārstu ligām, kuras nemaz tik viegli nevar formulēt. Augstprātība vai iedomība būtu pārāk vienpusēji.

Reizēm tas būtu jāsauc par stulbumu, aiz dusmām. Nu kā var tā saukto „neirocirkulatoro distoniju”, piemērām, nosaukt par slimību, tādējādi piesakot pretenzijas uz tās medicīniski konceptuētu ārstēšanu un dodot cerības cilvēkiem, kam tāda DIAGNOZE uzstādīta. Manuprāt, ārstam jābūt pietiekoši godīgam un jāsaka – tā nav slimība tādā nozīmē, ka tai ir medicīniska ārstēšana! Gudrības konsekvence, domāju, ir godīgums, nevis prasme pelnīt ne no kā un ne par ko. Turklāt – ar ārsta izglītību taču ir gana iespēju pelnīt godīgi!

Nav tas stulbums, tā ir mūžīgā Lielās Mātes gudrība, just, kur slēpjas varas atslēgas. Un asiņaini cīnīties par tām, maskējoties aiz kvēlām un izjustām runām par nabaga bērnu (šajā gadījumā, pacientu) interesēm. Nospļauties viņai, tai LM, jo jārūpējas par savas nedrošības kompensāciju ar varu.

Manu uzticību pelna ārsts, kas spēj pateikt arī – „es nezinu”, „man nesanāk”. Vai – „tas neiekļaujas manā saprašanā, kāda nu man tā mācīta”. Bet tāds, kurš paziņo, ka ir gudrāks par visiem, lai gan ir nojaušams, ka tā ir viņam grūti sasniedzama vēlamība, un paziņo, ka visiem jābūt viņam subordinētiem…

Mēs varētu vēl daudz runāt par zagšanu matriarhāli smalkā, bet patiesībā jau diezgan prastā stilā – ar valsts iestāžu apzinātu vai neapzinātu piepalīdzēšanu tajā visā. Bet šajā mājaslapā blogs nav vietas garām runām.
 

Skatījumu skaits: 1983 | Pievienoja: viestursr | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 2
2 Andris Siliņš  
0
Ja jau runa ir par godīgumu, tad rodas jautājums. Kurš ārsts (ieskaitot arī Tevi pašu, Viestur) būs tik stiprs savā garā, lai spētu ieskatīties dziļajās dvēseles telpās, kurās var atrast patiesos iemeslus tam, kādēļ viņš ir kļuvis par ārstu?
Manuprāt šajā pasaulē ir daudz aplamību. Tomēr tās visas ir cilvēku pašu radītas. Ar nosodījumu vai kritiku te diezin vai ko iespējams līdzēt.

1 Edijs  
0
Lasot Tavu iepriekšējo ierakstu par 18.novembri un šo, rodas sajūta, ka Tevī ir kādas dusmas/nepatika pret valsts iestādēm un tajā strādājošajiem. Bet beizdarības/manipulācijas taču notiek arī t.s. ne-valstiskajā un privātajā sektorā, un arī tas var radīt ne mazums dusmu. Valsts iestādes parasti tiek raksturotas kā "drošas un stabilas". Vai Tava attieksme ir saistīta ar šo aspektu?

Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika