viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2008 » Decembris » 17 » Nesaprotamības
Nesaprotamības
1:39 AM
 
         Sekojot līdz visai šai valsts budžeta glābšanas histērijai, neizdodas noturēties tikai Psihoterapeita lomā, kura gan man pašam vislabāk izskaidro un atvieglo radušos situāciju. Tur man nekādu nesaprotamību nav. Bet es esmu ne tik stiprs Rēķinātājs, Sistēmu analītiķis vai Politiķis. Tur man vajag palīdzību, pēc kuras arī tālākajās rindkopās taustos.

 

  1. Aritmētiskā

 

Man saka, ka PVN palielinājums grāmatām no 5 uz 21%, mehāniski rēķinot, varētu dot valsts budžetam 1, 5 miljonus latu. Liela summa valstij? Nedomāju gan – ir ļoti daudzas privātmājas un pat dzīvokļi, kas pieder tikai vienai ģimenei un kas maksā vairāk. Cik maksā valstij piederošais nekustamais īpašums, cik liels ir valsts gada budžets? Palīdziet man sarēķināt, cik procenta daļas tagadējā caurumā šie 1,5 miljoni aizvieto!

Turklāt skaidrs tak, ka nedabūs nekādus 1,5 miljonus tā valsts, visdrīzāk dabūs 0 vai pat mīnusus caur tēriņiem bezdarbnieku pabalstiem kaut vai tikai. Jo ja tagad grāmata maksā 10 latus, tad pēc šīm izmaiņām tai jāmaksā 13. Grūti cerēt, ka tirgus nenoreaģēs ar apgrozījuma kritumu…

Tātad – grāmatas kā gluži irracionāls upuris? Kādam rituāli jāupurē grāmatas? Gribas ticēt, ka šeit būs līdzība ar Ābrahama piedzīvojumu, gatavojoties upurēt savu dēlu un Dievs pēdējā brīdī dos citu upurjēru.

 

  1. Sistēmiskā

 

Grūti laiki, ko darīt, jāsaprot. Varētu to darīt, ja varas kungu lēmumos iezīmētos kaut kāda zīme, ka kultūras kā Tautas Attīstības prioritātes tiek saglabātas, piemērām, paaugstinot PVN, bet palielinot asignējumus bibliotēkām – būs tiem bezdarbniekiem kāda kompensācija… Vai caur valsts īpašumu atvieglotu apsaimniekošanu vai … – nu ir taču milzums ceļu, kā uzrunāt. Vai gan man jāmāca, kā dot pozitīvu politisku stimulu zīmes grāmatu cilvēkiem, ja nav iespējams ekonomisks stimuls.

Krīzes tiek pārvarētas ar gudrību, turklāt tās gudrību arī vairo, ja tiek analizētas, iespējami vairākos līmeņos. Vai grāmatu upurēšana tam līdzēs?

 

  1. Politiskā

 

Kādēļ PVN nepaceļ cigaretēm, kādēļ fiskālo slogu krietni lielākā mērā neattiecina uz alkoholu un degvielu? Tie taču ir pirmie, visloģiskākie un klasiskie avoti, kur jātaupa!

Es esmu ārsts, taču esmu pārliecināts, ka var ietaupīt arī uz medikamentiem – ļoti daudz cilvēki pērk zāles nevis to bioloģiski medicīniskā, bet tikai psiholoģiskā efekta dēļ, kas jāmācās saņemt lētāk un racionālāk.

Tomēr – šeit acīmredzot ir stipri lobiji pretī. Grāmatu cilvēki nekad nebūs par tiem ietekmīgāki caur naudu. Vai tādēļ mums vienmēr jāpiekāpjas šī nekaunīgā primitīvisma priekšā?

Bet arī mēs esam šis valsts pilsoņi un mums ir tiesības zināt, kā griežas ritentiņi, kurus pagaidām neredzam. Kādēļ valdībai nenosaukt to kompāniju un personu vārdus, kas traucē tai pieņemt adekvātus lēmumus? Kādēļ Godmaņa kungam uzņemties atbildību šo naudas kāro un solidarizēties nespējīgo lobiju vietā? Bet ja valdība šos vārdus tomēr nenosauc, un arī KNAB tai nepalīdz, tad  grāmatu cilvēkiem ir jāpauž savs viedoklis un prasības veidā, kā mēs uzskatām par pareizu.

 

Ceturtdien pie Saeimas Pikets! Atnāciet vai turiet īkšķus!

 

 

Viesturs Rudzītis

 

P.S.  Atklāju lomu konfliktu sevī - Ārsts, Psihoterapeits, Autovadītājs, Neatturībnieks, Visgudrais Vīpsnis izrādās vienaldzīgāki kā Nesmēķētājs, Sportists, Lasītājs, Rakstnieks, Grāmatizdevējs, Tēvs, Vectēvs, Attīstītājs. Kā šis konflikts galējā variantā izpaudīsies valsts budžetā?

 


Skatījumu skaits: 1506 | Pievienoja: viestursr | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 4
4 Luīze  
0
Valdībā valda histērija...jau pirms trim gadiem viens no šodienas ministriem teica-pienāks laiks, kad premjerministra portfeli metīs pakaļ, neviens to neņems, jo nevarēs salikt budžetu. Šie vārdi piepildījās, bet cilvēks, kurš to zināja un paredzēja ir viens no viņiem:-) Tātad pietrūkst drosmes - parādīt savas zināšanas, argumentēt, stāties pretī, būt savādākam...ir vieglāk izvirzīt savu teoriju un redzēt kā tā piepildās. Viestur - zinu daudzus cilvēkus, kuri mainījuši savu attieksmi pret dzīvi izlasot Tavas grāmatas. Un dažus, kuri lasa, bet nevar izlasīt - tā arī saka - lasu un man bail turpināt, tas ir par mani...:-) Varbūt ministri ir tie, kam bail????

3 Alise Brīnumzemē  
0
Protams, ka turēšu īkšķus par Grāmatu Rakstītājiem un Izdevējiem!
Zinu arī to, ka man - Lasītājai tas ir stāsts par Zaudējumu, bet tas, kā zināms, ir teju vienīgais ceļš uz attīstību.
Tad lūk, domāju, kas tad varētu būt mūsu (mani) ieguvumi.
Vai es kaut kādā veidā mainīšu attieksmi pret Grāmatu? Varbūt Grāmata iegūs savu, sev pienākošos vietu, sabiedrības vērtību skalā? Bet...Ir taču pilnīgi skaidrs, ka Grāmata jau tagad tiek ierindota nevis starp formālajiem, bet arī neformālajiem līderiem, piemēram, dāvanu saraxtā. Un tas ir noticis relatīvi īsā laikā! Tā teikt, jo grūtāk mums iet, jo "garīgāki" kļūstam? Varbūt TAS IR TAS ieguvums?...
Nu ko, veiksmi un drosmi mums visiem, šajā Pārmaiņu Laikā!

2 kaspars  
0
Man arī ir lomu konflikts - VR Cienītājs bliežas ar Kritiski Domājošu Lasītāju, kurš nebūt nav sajūsmā par Latvijas grāmatu cilvēku sniegumu. Taisnīguma labad gribu piebilst, ka "Pie Tēva" es būtu nopircis arī ar 21% PVN.

Atgriežoies pie lietas. Skaidrs, ka piesviežot PVN klāt vēl nieka 16%, daudziem izdevējiem un grāmatu tirgotājiem tas būs grūts pārbaudījums, kas viņus var nokaut. Un nekā laba tur nav.

No otras puses, man šķiet, ka arī grāmatu cilvēkiem ir iespējas ieviest jauninājumus savā biznesā, un ja viņi to nav izdarījuši līdz šim, neviens nav vainīgs. Zaudētāji ir ne tikai viņi, bet arī lasītāji. Varbūt šīs iespējas tagad ir nokavētas, to es nezinu.

Piemēram, grāmatu tehniskais izpildījums. Cieti vāki, biezs papīrs. Ir grāmatas, kur tas ir vajadzīgs. Bet vai tas ir vajadzīgs detektīviem un mīlestības romāniem? Ja vēl blakus ir Krievija, kur šīs pašas grāmatas izdod mīkstos vākos un miljonu auditorijai, tad skaidrs, ka latviski izdotās grāmatas nespēj ar to konkurēt.

Ir lielas problēmas arī ar speciālo literatūru - par datorzinātnēm, par sportu. 1) ir ļoti šaurs sortiments, jo satulkot un izdot daudz grāmatu mazam lasītāju skaitam nav izdevīgi 2) pat krieviski tulkotā literatūra ir novecojusi - datorzinātnēs 5 gadi ir ļoti daudz 3) grāmatas tik un tā ir dārgas, padsmit lati 4) vienmēr var mēģināt meklēt googlē...

Vai te nevar neko darīt? Nezinu. Iespējams, ka šo problēmu var risināt interneta bibliotēkas, kur vienkopus ir pieejamas gan dažādas latviski izdotas grāmatas, gan arī literatūra svešvalodās. Tas, ka ir arī latviskās grāmatas, padara šādu bibliotēku pievilcīgāku par, teiksim, safarionline.com, un tas, ka ir speciālā literatūra, kas ir pieejama uzreiz, padara to pievilcīgāku par ideju grāmatu nopirkt amazon.com, kur tā atnāks pēc mēneša.

Varbūt ir iemesli, kāpēc manis piedāvātās idejas nav realizējamas, taču es neticu, ka nav iespējams ģenerēt strādājošas idejas.


1 Andris Siliņš  
0
Cikos sākas pikets?

Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika