viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2009 » Marts » 2 » Krīze kā Sievietes meklējumi
Krīze kā Sievietes meklējumi
9:05 AM

 

Kaut kā nevaru nedomāt par tikko demisionējušo premjeru – Ivaru Godmani, kuru, LETAs jautāts, nesen salīdzināju ar Andreja Upīša „Zaļās zemes” priekšstrādnieku Mārtiņu. Uzprasās tikt saprasts viņa neverbāli paustais – izteiksmīgie žesti un mīmika, ko tā iecienījuši fotogrāfi. Viņa slavenais BET, argumentu uzskaitījums pa punktiem, nervozā trīšanās krēslā, esot spiestam klausīties, viņaprāt, muļķības. Balss modulācijas.

Manī dīdās asociācija - ar raksturojumu, ko pirms vairāk kā 130 gadiem, par pavisam citu cilvēku – Andreju Pumpuru – sniedzis Ādolfs Alunāns: „Pumpurs bij` savā laikā reti skaists cilvēks. Galvu drusku pašapzinīgi pacēlis gaisā, virsmiesas pastiepdams uz priekšu, - tā viņš mēdza staigāt, un tas viņam deva drusku varonisku izskatu, pie kam, zināms, maz piepasēja viņa mīlīgs, smaidu bagāts vaigs skaisti zilām acīm, iz kurām labsirdība un līksmība spulgot spulgoja. Ja vēl pieminu, ka Pumpurs ir gaiši dzelteniem matiem un staltu, garu un kuplu bārzdu, tad viņa portreja ir gatava.”

Nu jā – daudz kas no šī te Godmanim tomēr nav, bet kaut kas ir. „Uz priekšu pastieptās virsmiesas” (kā man patīk šis vārds!), kuru, izskatās, kļūst vairāk  un „varoniskais” izskats – tas noteikti ir par viņu.

Tieši šis vārds – „varoniskais” – dod man atslēgu, domājot par godmaniski neverbālo signālu adresātu – Māti. To pašu Karalieni, kam tā centās visi četri musketieri un neskaitāmi citi vēstures un literatūras varoņi. „Nu skatieties taču – kāds es esmu Lieliskais!” Mātes loma sievietēs šo signālu uztver, viņām Godmanis patīk, sevišķi jau tas, no 90-to gadu sākumiem. Un kas gan tur slikts – jaukas privātas kaislībiņas lielo darbu fonā? – varētu jautāt.

Slikts varētu būt konflikts starp vēlēšanos patikt Mātei, sagaidot no tās atzinību kaut vai klusas apbrīnas formā, būt labam un incestuāli iekārotam Dēlam no vienas puses un nepieciešamību padarīt darbu no otras. Padarīt un iet tālāk, nevis darīt, cīnīties, ciest, tikt naidnieku ievainotam, noasiņot… - tā ir liela starpība!

Bet ir jau vēl otra – pretēja tendence tikko aprakstītajai. Bailes no sodošās Mātes, stingums ķermenī un nespēja just, vien pamanīt, ka minētās bailes, trauksme un dusmas izpaužas uzvedībā. Un šo tendenci es atļaušos attiecināt uz visu tik vīrišķo šodienas politisko eliti – BAILES NO MĀTES. Rezultātā šie uzvalkotie kungi kļūst kā slazdā iedzīti dzīvnieki – tie šaudās šurpu turpu, uzbrūk viens otram un nezina kur rast izeju.

Pavērojiet publisko komunikāciju starp politiķiem vīriešiem un sievietēm, kas gadās to tuvumā! Vīrieši izturas agresīvi, viņi jūtas sprostā, un to spēj izturēt tikai sievietes, kas vai nu veidotas no dzelzsbetona, vai izmanto Lielās Mātes lomu. Sandra Kalniete šādas izturēšanās iespaidā šodien izskatās kā ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos, kas kaut ko stāsta arī par viņas nostaigāto ceļu savā sievišķībā. Jo Kalniete – tautfrontiete – palikusi atmiņā kā seksīga un auglības spēka pārpilna Māte, kas meklē Dēlu, ko apbalvot un mīlēt. Nav viegli sievietei politikā – piemērām, Solvita Āboltiņa šodien nereti izskatās ievainota, apmulsusi, atraidīta, aizdomīga. Bet viņai vēl viss priekšā!

Kāds gan varētu būt Dieva vai zemapziņas plāns šādos gadījumos? Kā tie veči lai izkļūst no sprosta? Viņi bēg un nevar atlipt no Mātes, nevajadzētu to aizmirst, un meklē Sievieti. To, kas noteikti nav it kā nevarīgā, atbalstāmā un nekaitīgā, bet būtībā tik viltīgā Meita, līdzīga Elločkai Ļudojedkai. Jo Meita ir tā pati Māte, tikai no otras puses.

Sieviete Sievietes lomā varbūt ir tā, kas sākumā minētajam Andrejam Pumpuram ļāva izskatīties arī tādam, kāds šodien vēl neizskatās Ivars Godmanis – ar „mīlīgu, smaidu bagātu vaigu skaisti zilām acīm, iz kurām labsirdība un līksmība spulgot spulgo”. Man liekas, ir valstiski svarīgi novēlēt, lai Ivars Godmanis un daudzie par viņu daudz pelēcīgākie brāļi politiskajā arēnā beidzot satiek Sievieti sevī un Sievieti sievietēs. (Man būtu arī daži novēlējumi sievietēm politikā, bet par tiem citreiz.) Varbūt nemaz vairāk nevajag, lai pārvarētu krīzi?
 

Skatījumu skaits: 1443 | Pievienoja: marta | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 5
5 Zane  
0
Tas, kurš lasījis godmaņa biogrāfiju, zinās pateikt, ka Godmanis par māti sevišķi daudz nav runājis, viņa galvenais atskaites punkts bija tēvs - stingrā roka, kura tik daudz palīdzējusi un mācījusi jaunībā, un kuru ļoti respektēja visu mūžu, arī valdības laikā tas bijis viņa atskaites punkts. Nevis ''ko māte teiks?'' bet "ko teiks tēvs?''
man liekas, es nupat apgāzu visu autora teoriju.

4 Rūta  
0
Jā, Alise, varbūt patiešām. Man vēl daudz jādomā par šiem simboliem. Bet vakar Grāmatu svētkos Viesturs teica, ka sievišķā puse ir kultūras nesēja. Tālāknodevēja. Tās diskusijas tagad par kultūras kanonu. Par piederību šai ne vien fiziskajai, bet garīgajai teritorijai, telpai. Un man tas neviļus laikam tā sanācis tāpēc, ka māte man ir latviete, bet tēvs nav. Turklāt, kā bieži latviešu ģimenēs, viņa visdrīzāk apvienoja sevī Tēva un Mātes lomas....

3 Alise  
0
Nē, nē, nē, gribas teikt Rūtai.
Domāju, ka šajā situācijā glābt Māti gan būtu pavisam traki.
Tas, ka Tauta ir sieviešu dzimtes vārds, taču nenozīmē, ka tā automātiski ir MĀTE, un tikai, vai ne? Tautai, droši vien, kā jebkuram no mums "ir iekšā" gan Tēvs un Māte, gan arī Dēls un Meita?
Cik sapratu, Tu runā par patriotismu (jeb varbūt pārpratu) plašākā nozīmē, tātad - drīzāk Tēvu?
Ja Latviešu Tauta būtu vienīgi Māte, tad jau bez vēlmes dzīvot drošībā un pabarotībā nav atlicis nekas no tā, kas liek augt, attīstīties un visiem kopā/katram atsevišķi uz Saulaino Tāli tiekties???
Everestā uzkāpt, piemēram. Daudzu alpīnistu dzīvē tas tā arī paliek nepiepildīts sapnis. Bet, tie kas kāpj - vai atceramies, ka ceļā uz virsotni ēdiens (mamma) nepieciešams vien tik, lai pietiktu enerģijas kāpienam (ceļam jeb tēvam). Kad esi atcēļa no virsotnes un nezini, kur likt savu pārgurušo ķermeni un nosaldētos pirkstus, tad gan - mammu (siltu vannu, ērtu gultu un treknu pienu ar šokolādi) gribas vēl un vēl.
Tad varbūt vispirms kāpjam un tad atkal sameklējam Mammu. Visādā ziņa es jūtos tā, ka šobrīd jākāpj. Esam taču izauguši, esam ņēmuši, esam bijuši mazi bērni un dumpīgi pusaudži.
Tad atkal jau tas pats, par ko tik daudz runāts, arī šajā Mājas Lapā - nevis Glābt Māti, bet atrast, atdzīvināt Tēvu...

2 Rūta  
0
Šoreiz ne gluži tik daudz par politiku un Godmani. Man ir radies tāds jautājums. Vai vispār latviešu tautas darbiniekiem, un varbūt galvenokārt ne politikā, bet kultūrā, un neatkarīgi no dzimuma - vispār nav iekšā šī vajadzība: glābt Māti, t.i., latviešu tautu. Un mana attieksme pret to nebūt nav ironiska, drīzāk dramatiska.

1 kaspars  
0
Man neizskatās, ka Godmaņa galvenais mērķis ir - izskatīties pēc cietēja.
Jā, vairumu no laika, kad viņš runā mēdijiem, tiešām šī loma ir, tomēr man šķiet, ka viņš to spēlē. Ir daudzvārdība, skaitļi, sejas grimases, tas viss protams ir.

Ir nelieli brīži, kuros viņa sejā es pamanu tādu kā ļoti cietu izteiksmi, pirmo reizi tas bija decembrī. Esmu šādu mīmiku redzējis cilvēkiem, kas liekuļo, bet uz ļoti īsu mirkli atklāj savu isto seju. Jāsaka, ka šai sajūtai bija ļoti grūti noticēt, jo tā liecina, ka Godmanis nav tas nelaimīgais godavīrs, kas cenšas, bet kam vienkārši nesanāk.

Grūti pateikt, kas viņš ir. Es neizslēdzu, ka mana sajūta var mani pievilt, lai gan es sajūtām uzticos. Tomēr, arī darbi šo sajūtu apstiprina. Cik reizes cilvēkam var neveikties? Cik daudz var neveikties tik gudram cilvēkam, kāds Godmanis neapšaubāmi ir? Vai šis lāga vīrs ir marionete citu rokās, vai ir patstāvīgi darbojošs cīnītājs ar saviem mērķiem?

Tagad LPP/LC saka, ka neveidos valdību, ja Godmanis nebūs Satiksmes ministrs. Šķiet diezgan skaidrs, ka, ja valdība neizveidosies, uz vasaras beigām pie mums būs Zimbabve. Nu jā, bet droši vien Māte - drošības sajūta - dažādiem cilvēkiem nozīmē ko citu. Vairumam cilvēku, kā mums - sakārtotu ekonomisku, sociālos dienestus, kriminālo situāciju u.c., bet LPP/LC vai tiem, kas stāv aiz viņiem - savas ietekmes saglabāšanu.


Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika