viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2014 » Marts » 16 » Krievi
Krievi
11:30 PM


Jocīgi, objektīvi viņi taču ir viena no pasaules lielvarām!! Tajā pašā laikā Končalovskis kā jau bērnišķīgs krievs pasaka, ka ne par ko neatbild. Krieviski, upurīgi un pretīgi. Jo viņš neko neuzņemas, tikai ekspluatē. Liels spēcīgs vīrietis, kālab gan viņam nekrist kaujā par savu Krieviju? Gļēvulis. Tomēr Končalovskis, pats būdams krievs, gan pasaka, gan drošībā (!!!) būdams, pajautā divas ģeniāli nežēlīgas lietas. Pirmā – konstatē, ka Putins ir kā iznācis no 9. gadsimta (palasiet!!). Otrā – ja viņš tiktu demokrātiski nogāzts, vai tādēļ krievi pārstātu dirst kāpņutelpās (padomājiet...)?  


Šobrīd, protams, ir tāds „patiesības mirklis”, jo 16. marts. Izskatās, ka atšķirībā no pagājušā gada, Valsts Policija ir spējusi norobežot tos, kas dirš kāpņutelpās, no savu, iespējams, atšķirīgu un tādēļ cienījamu, viedokļu paudējiem. Tiem, kas tiešām domā par viedokļiem un ir latvieši, tajā skaitā nacionāli, ir sava telpa. Tajā skaitā par diršanu un cilvēktiesībām dirst, kur vien patīk. Bet vai tas būtu pienācīgi - jebkurā demokrātijā???  Dirsēji kāpņutelpā, kas gan to spēs empatizēt? Eiropai, tās elitei tak atpazīstamā pagātnē nav nācies tikties ar visādiem švonderiem, Bulgakovs viņiem ir kā marsiešu stāsti, zemapziņa. Toties sen noiets/nenoiets, gana apzināts cīņas etaps mums, kuru kāpņutelpas krievi ir piedirsuši ar lielu kaudzi.


Tas NAV Eiropas stils, iedomāties, ka kas tāds iespējams objektīvajā realitātē! Kur nu Eiropas, tas prātam (kultūrai) neaptverami! Kā par to vispār diskutēt – dirst vai nedirst kāpņutelpās? Ja tu dirs politiskajā kāpņutelpā, tad tu neesi nekas, par to vispār tev būtu jāatņem Eiropas (tāda arī Latvijas) pilsonība, pat ja tu to, kādu formālu apstākļu mudināts, esi to neapzināti ieguvis, lai piedirstu. Visas savējās atejas jau pārāk pilnas un neiztīrītas...  OOOO!!!!


 


Bet Latvija tak ir atbildīga pret Eiropu, kas te notiek – atbildīgi ir atbildīgie, nevis dirsēji. Vispār, kā tu, dirsēj, spēj iegūt tādu gana ievērojamu kāpņutelpu, kurā dirst? Kāpēc LV vajadzīgie dienesti nav nostrādājuši un aizlieguši dirsošajiem KRIEVIEM pat pietuvoties tai, tādai kāpņutelpai? Un latvieši tak tagad varētu būt !!! atbildīgi par to, lai krievi nepiedirstu visu Eiropas Savienību! Sviests? Sviests!!


 


OK – pārsteidzos savās dusmās un nevienam nekādu atbildību neuzliekošajās fantāzijās, kas vēlas vēlamo padarīt par esošo un vēlas KĀDAM pieprasīt, lai viņš to vēlamo realizē. Mums jau ir vajadzīgie arī dusmīgie un kaut kad varu viņus atbalstīt. Viņiem vajag iekarot savu identitāti, bet tas nav tik viegli. Vieglāk izmantot vecos robeždalījumus. Ja resnu var asociēt ar fašistu un latvieti, bet tievo ar demokrātu (!!) un krievu – kādēļ gan še vēl vajadzīga intelektuāla diskusija? Tas tak strādā, nesenā kolektīvā zemapziņa darbojas! TV , reklāma. Taču jāverbalizē un tad tas absurds viegli nāks ārā. Nu kāds gan (tas) krievs ir demokrāts!


Riebjas man tas viss, vairāk kā bērnu seksuālā izmantošana. Bet tie, kas vismaz runā, raksta savas idejas uz plakātiem, ir kaut kas jēdzīgs. Viņiem vismaz kādreiz būs kauns, (ja viņi pieaugs). Ja ne viņiem, tad viņu bērniem un bērnu bērniem, ka piedirsuši kāpņutelpas. Nu jā, nepatīk man bērni, kas grib, lai pret viņiem izturas kā pret pieaugušiem un no varas neatkarīgiem, lai gan viņi joprojām ir 9. gadsimtā. Viņi grib savas 9 gadsimta (pilsoņ)tiesības un mums (politkorekti) šķiet, ka viņi nav jāiesloga psihenēs. (Racionālais ir tajā, ka vietu nepietiks.)


Nu nav iespējams te kaut kā sadarboties, jo Končalovskis (normālais) ne par ko neatbild. Pēc pirmajiem Alvja Hermaņa soļiem nebraukt uz Krieviju man aizrāvās elpa. Nu kādēļ? Viņiem taču MŪS vajag! Tad nāca Viestura Kairiša paziņojums par bļodlaižu kultūru Krievijā. Un tad – n-to Krievijas kultūras darbinieku atbalsts Putina kursam. Tomēr – arī tūkstošu demonstrācijas pret karu ar Ukrainu... Varbūt padomāsim par nabadziņiem?


 Mums jānorobežojas. Vajag kaut kādu demarkācijas līniju, kurā pusē katrs ir. Neizskatās, ka SC un Ušakovs joprojām spēs izskatīties tik neitrāli un neatbildēt par 66% (!!!) Latvijas krievvalodīgajiem, kas uzskata, ka Krievijas armijai ir pilnīgs vai daļējs pamats būt Krimā. Ideoloģiskā un Maskavas apmaksātā patrimatriarhālā āža kāja lien ārā nenoslēpjami, izgrozīties kļūst neiespējami. Nebūtu nekas peļams Ušakova polikā, ja tā atbildīgi saskanētu ar patiesajām latviskajām interesēm (nejaukt ar politiku!!). Krievi + latvieši. Tomēr nesaskan, mēdz būt, bet nav nekas traģisks. Ne jau bezatbildīgie krievi par mums atbildīgi, mēs paši - par savām kāpņu telpām.


Man liekas, šī (Ukrainas) krīze mums iemācīs ne jau atšķirt krievus no krieviem. To mēs jau pratām. Krievi savā vairākumā grib būt bezatbildīgi kā Končalovskis, bet pieprasīt tādas tiesības, kas atbildību uzliek citiem. Man liekas, ilūzijām jākrīt, mums jābūt arī pragmatiskiem, nevis tikai sociāliem un līdzjūtīgiem. Pret ienaidniekiem tā arī jāattiecas – jo viņi par tādiem mūs ir izvēlējušies savā drāmas trīsstūri. Tāda svēta spēle.


Mēs varētu būt gribējuši, lai diplomāti un politiķi šo karu izkaro (izspēlē) mūsu vietā. Bet viņu profesionāli iespējamās iespējas sarūk. Man liekas, tas nāks par labu. Būs nevis robeža starp latviešiem un krieviem, bet starp 9-to gadsimtu un 21 -o. Bet latviešiem un krieviem būs jāizvēlas, kurā gadsimtā būt un atbildēt par to ar savām un savas ģimenes izvēlēm (dzīvībām). Man liekas, latviešiem ir lielākas šanses. Bet arī lielāka atbildība. Jo, ja krievi krīt, kas nosargās ģeopolitisko kultūras telpu līdz Ķīnas un līdz ar to - Eiropas robežām?


 


Var jau teikt – Lielā Latvija līdz pat Ķīnai! Sarkanie strēlnieki! Bet padomāsim, vai spējam nosēdēt uz durkļiem, kurus mūsu pašapziņas vajadzības būtu gribējušas izvilkt, lai palīdzētu krieviem būt tādiem krieviem, kādi spētu nosargāt Ķīnas robežu. Jo, tiklīdz Krievija kļūs vāja, Ķīna atnāks līdz mums ... Un vai vajag pārņemt krievu kultūras robežu aizsardzību pašu krievu vietā?


Tomēr apzinos, ka šādas kvalifikācijas ir, iespējams, pārāk objektīvas (kas būtu atbildīgi) un vienlaicīgi bezatbildīgi subjektīvas.



Skatījumu skaits: 2169 | Pievienoja: viestursr | Reitings: 5.0/3 |
Komentāru kopskaits: 281 2 3 »
28 :-)  
0
Jocīgi.
Tādi eposi te vienam otram birst, ka jādomā - kur var satikt šādus "dirsējus", "babuškas", "krievus - ar negatīvu pieskaņu"?
Jāsāk domāt - līdzīgs pievelk līdzīgu biggrin Ja paši būsim normāli, gudri, par savu Tēvzemi lepni un nevis bailīgi, histēriski paranoiķi - tād tādus vien savā ceļā arī pievilksim. Kāds pats, tādus satiec!
Jums tā nešķiet?

27 Dace  
0
Biju dzirdējusi, ka obligātā iesaukuma karavīri iet uz sādžām "bābās", bet pastāsts par katram savu hatu un babušku ir interesants. Babuškām noteikti patīk šie puiši, kas varbūt šo to palīdz, pēc tam viņu var izguldināt un pabarot. Patiesībā karavīri krievu babuškām laikam ir patikuši visos laikos.

Cik gan Krievijas sādžās ir tādu babušku, un ko viņas domā par karu? Bijušajiem un tagadējo? Lai nu kā, bet viņas nekur nav aizmukušas un dzīvo savā sādžā.

Kad strādāju medicīnā, mūsu medicīnas iestāde apkalpoja Rīgas daļu, kur savulaik bija milzīgi baltvāciešiem piederoši dzīvokļi. Padomju laikos tur izveidoja "komunalkas".

Pirmdienas visiem mediķiem bija traks laiks, jo pa nedēļas nogali kaimiņi bija brangi kāvušies un dzēruši. Citam asinsspiediens, citam zila acs. Nu ko gan citu brīvdienās sadarīsi. Neba tur latvieši dzīvoja, bet visādi no Padomjzemes sabraukušie. Dirst un mīzt tā mirkļa ienaidnieka teritorijā vai viņa traukos un rādīt pliku pakaļu bija vēl ļoti pieklājīgas cīņas metodes. Domāju, ka to droši vien plaši piekopa jau visādu caru laikos, varbūt pat pirms tam, tāpēc, saņemot dzīvokli jaunā daudzīvokļu mājā sunīc spalvu meta, bet ne tikumu.

Šajās dienās mazliet padomāju arī par kapitālismu un sociālismu, piemēram, par ražošanu esošajā un pagājušajā sistēmā. PSRS laikos teju visas tehniskās ierīces bija jānes mājās un jāpārbūvē, un tad tās kalpoja ļoti ilgi, bet nupat pāršuvu vienu Polijā ražotu apģērba gabalu (vismaz tā bija rakstīts uz cenas zīmes), uzreiz jau redzēju, ka šuvēja loderējusi, bet prece bija lēta, un nolēmu atsvaidzināt savas šūšanas prasmes. Trāpījās vēl viens šūšanas darbs, kur vajadzēja stipru melnu diegu. Zviedrijā ražotais bija draņķis, bet no PSRS laikiem saglabātais – īstajā laikā, tikai zinu, ka tam būs tendence ar laiku zaudēt krāsu. Grozies kā gribi, daudzi kapitālismā būt gribošie tik un tā līferē un muļķojas, ja vien rodas izdevība. Tagad Latvijā nopirkt kvalitatīvu preci par samērīgu cenu ir diezgan liela veiksme, visa pasaule ražo visai pasaulei, kur tad nu vainīgo meklēsi, Austrumeiropa savai teritorijai atgrūž to, kas ir sanācis tā, kā sanācis, neņemiet ļaunā, mīļie ļautiņi. Vācijai gan viņi tā nepateiktu.

Tagad ES un ASV kaut kā grozās, kaut ko iebilst, kaut ko stomās. Kurš gan pirmais kaut ko teiks? Vai ASV vispār var muti vērt? Vjetnama, Irāka, Afganistāna... Ar ko gan šī zeme labāka? Kaut kur bija rakstīts, cik viņiem šai laikā bojāgājušo karavīru, bija baiss cipars, un ne jau senatoru dēli karo, bet mazāk pārtikušās imigrantu atvases. ASV ir nomaļas imigrantu apdzīvotas mazpilsētas, kur teju visi vīrieši pašlaik karo Irākā.

Un ES vienmēr kārtīgi ievēros brīvdienas un atvaļinājumus, lai arī kas pasaulē darītos, tad varbūt atraus savas glītās, lakotās cēlkoka durvis, paraustīs degunu un durvis atkal aizvērs, jo gan jau vaņa nāks pie prāta pats, lai gan visi zina, ka neba nu ir nācis, neba nāks.

Tagad tikai skatos un brīnos. Ko Krima ir ieguvusi? Nupat ziņās vēstī, ka cilvēki no turienes masveidā emigrē uz citiem Ukrainas reģioniem. Ko gan darīsi, ja nekas nefunkcionē, pirmkārt, pat skaidras naudas nav, jo bankas to vairs neizsniedz. Un kur tad nu palika tā teju vai vakar veiktā 100% balsošana par iestāšanos Krievijā?

Dzirdēju, ka tagad gados vecākie vācieši brīnoties, kā gan kaut kas tāds kā Hitlers vispār varējis notikt un kā tik daudz cilvēku uz to "pavilkušies". Krīzes rāda, kur esam. Te nu ir: kādam vajag caru, kāds tai laikā izliksies par beigtu, bet cits klusām turpinās savas riebeklības, kāds šaus, un neviens nezinās, kas viņam devis pavēles un uz ko viņš patiesībā šāvis.

Un tad kaut kā domas atgriežas pie krievu babuškas un armijā iesauktā puiša, kas pie viņas atpūšas, jo paša mamma tālu un sazin kā nu tur katru reizi ar to mammu vispār ir.

Pat mazliet apskaužu viņus, jo viņiem nav jādomā par mūsu "gudro" valsti, ierēdņiem utt., jo ikdiena neprasa saskarsmi ar to visu.

Laikam pienācis nākamā attīstības posma sākums: tad vienmēr velk pie mammas un ir citi kārdinājumi, un tas ir gan katram atsevišķi, gan valstij.

Man šoreiz tāda vērošana, jo precīzākiem secinājumiem "iekšas" vēl tikai gatavojas.

26 Bryuvers  
0
Sakarā ar Kaspara teikto ― man laikam tā divējādības pieredze ir vēl izteiktāka. Viens gals ir tas, kā mēs te ar krieviem lecāmies padomjlaikā, drusku labāka ir tagadējā ikdiena, kur es vieniem krievu klientiem katru ierašanās reizi mācu latviešu valodu, bet politiskie uzskati viņiem ir tādi, it kā kāds būtu iepotējis speciālu huiņas domāšanas ampulu, par politiku tāpēc nerunāju.

Un tad tas, kas bija Padomju Armijā. Nu, ok, pirmajā daļā bija krievu pārsvars, valdīja patriarhālā ģedovščina un tur mūsos centās saskatīt potenciālus fašistus, slepenus krievu ienaidniekus, centās noskaidrot, ko par viņiem domājam. Bet otrajā daļā valdīja matriarhālā zemļačestvo, un pārsvars bija visāda veida urjukiem. Lielo masu sastādīja uzbeki, kazahi, kirgīzi, turkmēņi Krimas tatāri (rodom no Taškentas, runāja uzbekiski), Kazaņas tatāri. Šodien, kad dzirdu vārdu “aizspriedumi” attiecinātu uz attieksmi pret šīm tautām, tad vienmēr pie sevis nodomāju, ka ļaudis nav dabūjuši izjust, kā urjuki uzvedas, kad viņiem ir vara. Un tad vēl bija azerbaidžāņi, kas centās valdīt par šito masu, un tadžiki, pirmais galds.

Šādā kontekstā krievi bija “baltie”, savējie. Ja arī radās kādi konflikti, tad ne jau nacionālas dabas un pilnīgi noteikti nebija fašisma pārmetumu. Daži, kad uzzināja, ka esmu no Latvijas, man par lielu pārsteigumu, sāka mani baigi cienīt, jo uzskatīja, ka mēs te, Baltijā, esam gudri, izglītoti. Varbūt tādu attieksmi iespaidoja Pievolgas vāciešu klātbūtne (Kazahijā dzīvojoši, krieviski runājoši baltie ar vāciskiem uzvārdiem). Baltieši arī pozitīvi izcēlās, piemēram, kāds lietuvietis bija kombata (bataljona komandiera) šoferis, kāds cits vadīja bataljona ēku celtniecību, daži bija baigie speci remonta vadā, un es biju neaizvietojams elektriķis. Gan jau nozīme bija arī tam, ka karaspēka daļa bija uz darbu orientēta (инженерные войска), ceļus būvējām. Tā mēs viens bariņš “krievu” apkalpojām asfalta rūpnīcu. Priekšnieks mums bija rotas zampoļits (rotas komandiera vietnieks politiskos jautājumos), starļejs (vecākais leitnants), diezgan liels razgiļģajs, un kāda viņam tur politiska interese, biggrin Esot viņi savā sročnajā službā viens bariņš ģedu pavairāk iepļāvuši un drusku padrsējuši jauniņos, pēc kam esot bijusi iedota izvēle: vai nu disbats (disciplinārais bataljons, sliktāk par cietumu) vai karaskola. Tā kā šim sencis arī bijis ofiņš, tad esot izvēlējies otro. Tad nu, tāpat kā mēs, nicināja visu armijas dolbojōbismus (padomisma dolbojōbismi kvadrātā) un centās organizēt visu jēdzīgi. Atļāva iet samovolkās, un mums katram sādžā bija sava hata un babuška. Vienreiz nācu pāri laukam no savas hatas un iedomājos: johaidī, šitā visa mana kompānija, ar ko mēs strādājam un tusējam, tak skaitās “krievi”.

25 Bryuvers  
0
Nav ko lūrēt.

24 :-)  
0
Oho - kā te ļaudis cenšas tikt galā katrs ar savu sirdsapziņu! taisni prieks skatīties:-)

23 Kaspars  
0
Tāda šizofrēniska sajūta tajā visā ir. It kā visi saprot, ka šitie krievi ir mūsu krievi, nebūt ne sliktas ikdienas līdzbiedri, no otras puses maz ir krievu, kas runā par Latvijas krievu kultūru, par to ka viņi ir unikāli, bet bieži redz sevi, kā G(k)remliniskās Krievijas atspulgs. Vajag demokrātīju Smilšu vai Tvaika ielā, bet nevajag Kremlī, vai Ukrainā, to es nesaprotu, vai varbūt nojaušu, bet negribas noticēt.
Par Krievijas attieksmi - mans sievastēvs brauca no dienesta vietas caur Leningradu un stāv viņs saules apsīdēts padomju jūrnieka formā un pienāk vecāks vūrs, kurš jautā no kurienes esat puiši? no Latvijas republikas! - Aaaa fašisti! Un tādi mēs būsim, kā filmā par Štrlicu, pieklājīgi, kārtīgi, talantīgi, kulturāli - bet fašisti.
un vēl viena lieta, kas pārsteidz, ka tik daudzi cilvēki, tic, ka var piedzimt atpakaļ Padomju Savienībā.

22 Bryuvers  
0
Tā tik vēl trūka, lai Preseiticīgās Latvijas Krievu Trepēs Nedirsējas dēļ te kāds vēl sāktu justies vainīgs. Diez, par ko? Par rupju runāšanu? (Pati tak arī neatturas) Par nepareizu attieksmi pret nacionalitātēm? (Nav viņa krieviete, un nekādus vecticībniekus neciena, tā ir tikai poza.) Par nepareiziem politiskiem uzskatiem? Par fašismu? Nacionālismu? Par to, ka skatāmies fon Trīra filmas? Ka esam tādēļ perversi? Naivi? Ka uzskatām VR domas par noderīgām? Ka neesam pietiekami tikumīgi? Bet pašai tak nav svēts nu itin nekas, ne cilvēka ienākšana šai pasaulē, ne aiziešana, jo visos gadījumos viņa ir mēģinājusi izraisīt intrigas. Arī cilvēka bailes un meklējumus viņa izsmej, arī mēģinājumus palīdzēt. Es to nesauktu par atturēšanos no diršanas.

“Kam tas ir izdevīgi...” Apolitiskā klišeja, kas laikam iepatikusies, jo runā par viņu pašu: ir pilnīgi vienalga, par ko disusija; galvenais, lai ir iespēja attīstīt kādu demagoģiju, kādam komentētājam izteikt atbalstu, kādu citu nosodīt, tādējdi kļūstot par atslēgpersonu jaunā intrigā un pievēršot sev kāroto uzmanību. Un tad tie daudzie niki (Annuška, Lienīte Saulīte, Lietutiņš, Jekaterīna, Alma Malme, Verners, Hujs, Es, [vienkārši] Saulīte – you name it) cerībā, ka pirmajā momentā neatkodīsim un varbūt uz vienu brīdi uzrausimies. Nu, kāda te var būt pretenzija uz nediršanu? Arī tagadējā demagoģija – lūk, nediršot ne trepēs, ne dvēselē – nu, vot tā arī ir visīstākā diršana, no tās pašas šlakas, kas uz okupāciju tendētajām krievu kliķēm.

21 Lāsma  
0
Jā, es mājās arī tik rupji runāju. Tas man no vecāsmammas, ja tas vispār skaitās rupji.
Ja nerunā pārspīlējumos, tad nedzird. Kā ģimenē, kad tas vīrs raud pie jāņuguns, ka ar sievu nevarot vairs sadzīvot, jo visu laiku šī tik runājot vienu un to pašu - "nu iznes tak to egli, nu, iznes tak to egli..."
Ticēju neticēju presei, bet manas konspirāciju teorijas, metodes beidzas ar to, kā iedabūt laicīgi gulēt divus puikus.
Šitādi pasākumu ir vistautību ģimenēs un būtu jauki, ja tos nekas neiztraucētu.

20 ticupresei:)  
0
Bet vispār Dace, Lāsma un pārējie - ticiet presei un NEWSMEDIA, CNN un Bloomberg - tur saka svētu patiesību: Krievi Sūdabrāļi, Irākai bija kodolieroči, dvīņu torņus uzspridzināja terroristi, Lībijas tauta grib rietumu demokrātiju un Citybank!!! Svēta patiesiba - ziņas ir pasules tautu zināšanai un brīvībai! - lai nedzīvo tumsībā! Jā - un krievi dirš trepēs , nerunā latviski, ir agresīvi un iekarotāji - nost ar krieviem! Kam tas ir izdevīgi? Protams - latvijas tautai!! Lai zina vienreiz cik tā viņu kaimiņu valsts Krievija (ar milzīgo noieta tirgu - kura ir vispār kodollielvalsts) ir sūdīga. Ar kaimiņiem ir jālecās - jo tas ir izdevīgi - alleluja (tikai jājautā kam:))) Un protams trepēs dirš krievi - kā gan citādi. - nost ar krieviem!!

19 ticupresei:)  
0
Zināšanai Ukrainā notiek tas pats - tas pats kas Latvijā 1991 - cilvēki vēl tagad nezina ka uz cilvēkiem 1991 šāva nevis OMON - bet zēni kas nerunā ne latviski ne krieviski - (Ieradās 2-as dienas pirms ar smagām somām) - tas ir tik ierasti un tiek darīts jau gadsimtu visās ASV interesējošajās valstīs. Tie ir zēni kas nogalina cilvēkus abās pusēs - tādējadi izraisot asiņainu konfliktu un pilsoņu karu - "demokrātijas revolūcijas" ..Ēģipte, Lībija, Sīrija - neredzat līdzību? Nākamreiz kad liksit ziedus uz operatora Zvaigznes kapa - padomājiet nedaudz...
Krievi iebrūk Ukrainā jo ir agresori? Vai nav tā pārāk vienkārši - pilnīgi automātiski uzrodas jautājums - ar kuru galu viņi domā - visa pasaule taču redzēs ka viņi ir agresori - .... cool

1-10 11-20 21-28
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika