viestursrudzitis.lv
Sākums » 2013 » Decembris » 21 » Trīs esejas un mazdēls
Trīs esejas un mazdēls
6:55 PM
 
Grāmata ir skaista - ļoti piedomāts pie dizaina, turklāt daļa eseju ir foto formātā. Tas kaut kā portretē galveno redaktoru - arhitektu un RESEBA mācībspēku, Frankfurtē izstudējušo Oskaru Redbergu. Viņš nerakstīja, bet saveda visus kopā un divu gadu garumā rūpējās, lai pēc visa šī paliktu tāds kultūras stāvokļu nospiedums vizuālā formātā.
Viens no šī izdevuma mērķiem ir iedibināt Latvijas kultūras kritikas tradīciju un radīt alternatīvu latviešu kultūtras telpu, kurā notiktu lokālas un globālas kultūras studijas un nesaudzīga kritika, kam sekotu izaugsme šīs kritikas ietekmē. tikai skaidri apzinot un kritiski izvērtējot mūsdienu kultūras priekšnoteikumus iespējams definēt alternatīvu kultūras koncepciju, kas sekmētu vērtību maiņu, kuras ietvaros absolūta vienotības ideja starpstāvokļus nevis ignorētu, bet prastu izmantot kā potenciālu sabiedrisku un kultūras inovāciju radīšanā. Izdevuma mērķis, izmantojot alternatīvas analīzes veidus, ir transformēt politiku un veicināt pilsoniskā aktīvisma attīstību Latvijā - tā Oskars raksta Priekšvārdā.
Man ļoti liels prieks par kompāniju, ar kuru dažas reizes tikāmies arī diskusiju formātā, bet kurus visus tagad var izlasīt nevis uz ekrāna, bet uz ļoti kvalitatīvā Munken Pure papīra - latviešu tekstiem iedzeltena, bet angļu tulkojumiem - viegli pelēka. Fotogrāfijas, protams, uz tīri balta, pusmatēta, ne pārāk bieza. Ir jauki tikt iesaistītam kā Latvijas kultūras pētniekam un veidotājam, pārstāvot šajā darbā ne tikai sevi, bet arī tradīcijas, no kurām nāku.
Arī prezentācija bija jauka, ne plašām tautas masām domāta, bet ar Ojāra Spārīša, kas bija paguvis šur tur ieskatīties, argumentu un asociāciju pārbagātiem ievadvārdiem. Bija nopietni cilvēki, kam tur nekas prezentēts netika, bet kas bija uzskatījuši par vajadzīgi vai (un) interesantu atnākt.
Šajā eseju krājumā ir trīs manas pirms pāris gadiem tapušas, bet nekur citur iepriekš nepublicētas esejas - "Latviešu ticības "svētās govis"", "Plaisa latviešos" un "Psihoterapija, kultūra, politika", tās ir no tās pašas sērijas, no kuras tikai mājaslapā (Rakstos) lasāmā "Latvijas valsts, galvās".
Grāmatu jau tagad var iegādāties "Jāņa sētā", Elizabetes ielā. Gan jau būšot arī "Jāņa Rozes grāmatnīcā". Ja par kaut ko var pabrīnīties, tad par acīmredzamo izdevēju vieglprātību jautājumā - kur to grāmatu liks, cik tā maksās un kas to tirgos. Man liekas, lēti nebūs, bet noteikti zem pašizmaksas, Kultūrkapitāla un Eberta fondiem jau naudu atpakaļ nevajag.
 
Lai pirmssvētku nedēļa būtu sevišķi piepildīta pasaulē nāca Hermanis, mans ceturtais mazbērns un otrais mazdēls, visi vecākās meitas Elzas bērni. Dienā, kad tas notika, mēs ar citu kompāniju - basketbola čaļiem vinnējām "Rīgas satiksmes" basketbola turnīru un Hermanis bija ne tikai pilntiesīgs cīņu dalībnieks, viņš arī izcīnīja komandas Labākā spēlētāja balvu, Kausu un Zelta medaļu. Tāds dzimšanas dienas un nedēļas stāsts.

Skatījumu skaits: 3777 | Pievienoja: viestursr

Ziņu kalendārs

«  Decembris 2013  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Meklēšana

Statistika