viestursrudzitis.lv
Sākums » 2009 » Februāris » 27 » Brīvs vakars
Brīvs vakars
10:40 AM
 
Pacietīgi noklausījos, kā Reiners Štahs stāsta par vāciski rakstījušā ebreju rakstnieka Franca Kafkas dzīves ārējiem apstākļiem, pirmā pasaules kara ietekmi, kara obligācijām, kuras rakstnieks, ilgstoši svārstoties, tomēr nolēma iegādāties, lai kā jau daudzi tolaik, kaut ko nopelnītu, ja 1. pasaules karu izdotos vinnēt Austroungārijas impērijai. Par Berlīnē dzīvojošo saderināto, ar kuru, dzīvojot Prāgā, nav bijis iespējams ne satikties, ne sarakstīties, jo – kara laika cenzūra tak.

Gribējās pajautāt, vai tiešām lektors uzskata, ka vēstures visizcilākā (manuprāt) cilvēka bezspēcīgi krēslaino noskaņojumu atainotāja literatūra ir cēlusies no viņa dzīves objektīvajām norisēm – tā, kas noticis viņa pieauguša cilvēka ikdienā? Un vai viņš kā Kafkas biogrāfs savā pētniecībā vairāk paļaujas uz savu literatūras pētnieka vai matemātiķa izglītību (Štaham ir abas) vai uz vēl ko citu?

Tomēr situācija sāka mainīties, kad lieta nonāca līdz sievišķā ietekmei uz Kafkas iekšējo dzīvi un viņa attiecībām ar Milenu Jesensku. Varēja nojaust lektora apbrīnu par rakstnieka spēju gan piedzīvot, gan atspoguļot ārkārtīgi intīmas  norises savā dzīvē, turklāt bez mazākās liekvārdības un narcistiskās pēcgaršas šajos atspoguļojumos. Uzzināju, ka Milena Jesenska ir saglabājusi Kafkas dienasgrāmatas, tās tāpat kā vēstules ir apkopotas un izdotas vāciski Fischer Verlag izdevniecībā. Sapratu, ka ļoti gribētos pie tām tikt.

Tomēr lekcijas piedzīvojums nebūtu pilnīgs, ja ne kāda meitene. Viņa uzdeva Štaham jautājumu – kāpēc tieši Kafka, viņš taču būtu varējis interesēties par jebkuru citu rakstnieku!

Un tad nu bija gan dzirdams, gan sajūtams, cik dziļi rakstnieka biogrāfu jau no pusaudža vecuma ietekmējusi 60-tajos gados Vācijā vēl mazzināmā un puslegālā Kafkas valoda. Man likās, visi tie objektīvās dzīves slāņi, par kuriem Štahs runāja sākumā, viņam pašam un viņa lasītājam būs bijuši un būs vajadzīgi kā glābšanas riņķis un atbalsta punkts zemapziņas straumēs un akačos, kurās Kafka mēdz ievilināt. Kā malks svaiga gaisa - līdzsvaram ar to draudīgo milzu apjomu, kas no mūsu iekšpasaules izverd caur Kafku.
 

Skatījumu skaits: 1213 | Pievienoja: marta

Ziņu kalendārs

«  Februāris 2009  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Meklēšana

Statistika